marți, 13 iunie 2017

"Vechiul oraş imperial", o carte de stare


     Am început-o acum câteva săptămâni când aveam chef de o carte cu acţiune, mister, intrigă şi tot tacâmul, aşa că după numai douăzeci de pagini a fost pusă pe noptieră lângă alte două cărţi. Am reluat-o weekend-ul trecut şi spre surpinderea mea.. am devorat-o.

     Vechiul oraş imperial de Yasunari Kawabata este cartea aceea pe care o citeşti într-o zi ploioasă, singur în casă, cu un ceai verde sau negru care să se potrivească cu atmosfera cărţii. Centrul cărţii nu este un personaj neapărat, ci mai degrabă arta de a ţese obi-uri, brâurile cu care se leagă kimonul japonez. Deşi acţiunea are loc după cel de-al doilea război mondial, Kyoto este încă un oraş în care tradiţiile şi sărbătorile, arta şi tehnicile străvechi sunt respectate mai presus de orice. Obi-urile sunt sacre, alegerea unui model este ceva ce necesită timp şi har, ele trebuie să se potrivească atât cu personalitatea celui care le poartă cât şi cu kimonoul si anotimpul.
     Personajele sunt mai puţin importante, iar povestea este una ce se desfăşoară lent, fără dramatism. Chieko este fiica adoptivă a unui cuplu care are un magazin de ţesături respectat şi cu tradiţie. Problema căsătoriei ei este pusă însă părinţii nu consideră că este un lucru ce trebuie grăbit şi că fata ar trebui să poată alege, astfel că în viaţa ei intră mai mulţi bărbaţi. Însă nu un bărbat este cea mai importantă persoană care apare în calea lui Chieko, ci sora ei geamănă de care a fost despărţită când era bebeluş. Conexiunea dintre cele două este una foarte puternică şi încet-încet încep să înveţe una despre cealaltă şi să îşi cunoască vieţile.

     Grădinile din Kyoto, festivalul florilor de cireş, vechile case de gheişe, templele şi mănăstirile, viaţa muncitorilor din păduri, toate acestea sunt prezentate în amănunt cititorului. Pentru iubitorii culturii japoneze, cartea este un adevărat festin, un calendar al sărbătorilor dintr-un an, un catalog al florilor din grădinile imperiale şi a tot ce înseamnă aceste lucruri pentru locuitorii acestui oraş încărcat de istorie şi cultură.

Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu