luni, 6 februarie 2017

Oamenii fericiti citesc si beau cafea


     Am rugat-o pe Dalisa, care va publica pe viitor recenzii ca musafir pe aceasta pagina, sa scrie despre una dintre cartile citite de curand. Iata ce a iesit:

     Calatoriile cu trenul pot fi cu adevarat plictisitoare, mai ales cand calatoresti intr-o noapte geroasa, nu ai parte de Orient Express si ai de parcurs cam 550 de kilometri… Aveam deci un drum lung in fata iar ideea de a citi o carte mi-a suras instantaneu. Titlul m-a intrigat inca de cand am zarit-o pe diverse wish list-uri in perioada sarbatorilor de iarna; poate din acest motiv am ales sa fie prima pe lista de lectura a acelei calatorii. Cele 170 de pagini sunt scrise intr-un stil simplu, usor de parcurs, inserate ici colo cu accente de umor.

     Desi ai crede dupa titlu ca este vorba despre o poveste frumoasa care aduce in prim plan lumea cartilor si a cititorilor nu este asa. Actiunea se centreaza pe povestea Dianei, o tanara care a suferit enorm, urmare a pierderii familiei intr-un tragic accident auto. Aceasta carte este despre durere; despre cum poti sa treci mai departe peste traumele care ti se pot intampla pe neasteptate. De asemenea este despre regasirea de sine, despre cum poti sa te desprinzi de un trecut sfasietor. 
    Sentimentul de durere profunda combinat cu modul de a fi al eroinei, cu faptul ca ea a considerat intotdeauna ca trebuia ghidata de cei din jur, in special de sotul ei, mai degraba decat sa incerce singura sa se descurce, o fac sa considere ca viata nu mai merita traita. In tot acest timp Felix, cel mai bun prieten al ei si totodata asociat al proiectului cafenelei literare: Oamenii fericiti citesc si beau cafea incearca sa o mentina pe Diane pe linia de plutire prin diverse metode, ultima fiind o calatorie in insorita Ibiza. Diane este speriata de acesta calatorie, motiv pentru care se hotaraste sa indeplineasca o mai veche dorinta a raposatului ei sot: o calatorie in friguroasa Irlanda. Departe de Paris, de vinurile sofisticate si prietenul ei de suflet Felix, Diane va experimenta o noua cultura, total diferita de cea cu care era obisnuita. Experientele de care va avea parte in acea regiune o vor face sa isi reconsidere ideea despre suferinta, familie si viata in general. Finalul cartii ne creioneaza o noua Diane, o persoana care doreste sa se redescopere, care are mai multa incredere in sine si care isi doreste sa TRAIASCA: 
             “…am zambit inchizand ochii. Eram pur si simplu in stare sa profit de bucuriile mici si simple. Faceam deja asta, ma simteam deja mai bine.”
     
   Mulranny-House-Mountain
      Lectura a fost una relaxanta si parca prima parte a drumului pe care il aveam de parcurs a trecut pe nesimtite. Au fost 2 ore intense in care am trait alaturi de personajul principal, in care am aprobat sau am dezaprobat gesturile pe care le-a facut/initiativele pe care le-a avut/ reactiile care au urmat. Continuarea o putem afla in volumul Viața e ușoară , nu-ți face griji care este de asemenea publicata la Editura Trei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu