sâmbătă, 4 februarie 2017

Lion - Drumul spre casa

    Sunt sigura ca alegerea castigatorului de anul acesta la Premiile Oscar, este cu adevarat un chin. Cu filme precum Manchester by the Sea, Moonlight si Lion, nu poti decat sa te intrebi cum reusesc sa le delimiteze.


    Lion este un must see pentru iubitorii de filme. La 8 ani dupa Slumdog Millionaire, Dev Patel se intoarce si ne vrajeste cu o interpretare exceptionala, mult mai matura si mai profesionista. Mai sigur pe el si abilitatile lui, interpreteaza rolul lui Saroo Brieley adult, un tanar indian, ratacit si adoptat de o familie din Australia in copilarie. In rolul parintilor adoptivi Sue si John Brieley ii avem pe Nicole Kidman si David Wenham, iar iubita lui Saroo este interpretata de Rooney Mara. Dar vedeta acestui film nu este niciunul dintre aceste nume atat de cunoscute. Sunny Pawar, copilul de doar 7-8 ani care il interpreteaza pe Saroo in copilarie, a furat toata lumina reflectoarelor din prima clipa in care a aparut pe ecran. Fara niciun fel de experienta in actorie, un copil simplu din India, ales din cateva mii, joaca atat de sincer si natural incat la sfarsitul filmului aproape strigam: Give that kid an Oscar! Vocea lui strigandu-si fratele si mama mi-a ramas in minte zile la rand.
 
   

    Filmul nu are nicio legatura cu Bollywood, pentru cei care au prejudecati; este un caz adevarat, puternic mediatizat in urma cu cativa ani in toata India. Saroo, copilul mijlociu in varsta de 5 ani al unei mame singure, dintr-o famile extrem de saraca se pierde de fratele lui mai mare, urcand intr-un tren care il duce tocmai in capatul celalalt al tarii. Nestiindu-si numele de familie, numele mamei sau satul natal, ajunge intr-o casa de copii de unde are norocul sa fie adoptat de o familie de australieni. El duce o viata buna, lipsita de griji si plina e oportunitati dar nu isi poate uita familia pierduta, asa ca decide sa faca o incercare de a-i gasi.
    Povestea, care este cu adevarat emotionanta, provocandu-mi un nod in gat pe intreg parcursul celor doua ore, este si una de constientizare a situatiei in care numerosi copii din India si nu numai se afla, facandu-ma sa ma intreb cati reusesc cu adevarat sa gaseasca o familie buna care sa le ofere o viata. Saracia, rata de analfabetizare, situatia deplorabila a orfelinatelor, sunt alte teme pe care filmul le atinge.

    Merita vazut, o cana de ceai fierbinte fiind ideala pentru a linistii multitudinea de sentimente care pot pune stapanire pe voi. Vizionare placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu