joi, 26 ianuarie 2017

O carte care te lasa fara cuvinte

     


      Am gasit cartea aceasta din intamplare, in una dintre salile de conferita de la munca. E un teanc intreg ramas din perioada in care colegii faceau schimb de carti. Titlul mi-a atras atentia imediat: "Opera sfasietoare a unui geniu naucitor"! Suna atat de intrigant. Recunosc, numele autorului nu imi spunea absolut nimic in acel moment. Dar dupa doar cateva pagini a trebuit sa ma opresc si sa caut pe Google ceva despre el.
      Vazusem filmul Holograma pentru rege cu doar cateva sapatamani inainte, stiam ca este facut dupa o carte. Cu o zi inainte vazusem trailer-ul de la Circle, film ce urmeaza sa apara in decursul acestui an. Cu putin noroc poate o sa avem si noi o varianta tradusa a cartii. Cu alte cuvinte, am facut o pasiune pentru Dave Eggers dupa doar cateva pagini. Stilul este unul brutal de sincer si de deschis. Cartea, prima lui carte, este o autobiografie putin inflorita si cu mici schimbari de nume dupa cum el insusi recunoaste, despre anii ce au urmat imediat dupa moartea ambilor parinti. Tanar, 21 de ani, cu un frate mai mic ramas in custodie, vinde tot si se muta California, schimband periodic chiria si scoala fratelui.
   
“We are unusual and tragic and alive.”

     Nu o sa va povestesc subiectul cartii pentru ca vreau sa il aflati singuri. Ce m-a lasat insa fara cuvinte a fost modul in care omul acesta isi priveste fratele, cum baiatul acela care la inceput nu spune mare lucru devine centrul universului lui. Isi ia rolul de frate mai mare, mama si tata , prieten, confident, orice alt fel de relatie ar avea nevoie cel mic, fara a i se cere si fara a se simti obligat sa o faca. O face din iubire si cu toata inima si daruirea. Legatura dintre ei este unica, si tainica si in ciuda tragicului situatiei in care se afla, sunt atat de plini de viata.

    Este uimitor cand o carte te surprinde placut, iar Opera sfasietoare a unui geniu naucitor m-a impresionat atat de tare incat pe Wish List-ul meu se afla orice carte scrisa de Dave Eggers. V-o recomand cu mare drag pentru weekend-urile acelea cand vreti sa citit ceva.. altfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu