vineri, 24 martie 2017

Prietenul meu Leonard de James Frey


    Prietenul meu Leonard este o carte care s-a bucurat numai de critici negative. Mare parte din publicitatea de care a avut parte a fost una de defaimare si de desfiintare a povestii dar si a autorului care a sustinut ca tot ceea ce a scris i s-a intamplat, dovedindu-se ulterior ca bucati mari din carte sunt fictiune. Intr-adevar nu este o carte pretentioasa, stilul fiind destul de simplu, cu propozitii scurte si fara cuvinte pompoase, dar adevarul este ca pe mine m-a captivat.

    James Fray pune pe hartie o parte a vietii lui incalcita cu ceva fictiune pentru a face povestea mai interesanta. Primul volum, O mie de farame, vorbeste despre perioada petrecuta la dezintoxicare, carte pe care inca nu am citit-o. In Prietenul meu Leonard ne povesteste cum a fost viata lui dupa ce a iesit de la dezintoxicare, el, un tanar care spera sa isi refaca viata alaturi de iubita lui Lily, pe care a cunoscut-o la centrul de dezintoxicare, dar planul se duce pe apa Sambetei cand iubita se sinucide. Tentat sa se intoarca la droguri si alcool, este salvat de un prieten, Leonard, intalnit, desigur, tot la dezintoxicare. Leonard este un mafiot indragostit de arta si frumos, hotarata sa nu il lase pe James sa se intoarca pe calea dependentei. Ii ofera o slujba nu foarte cinstita si ii face cunostinta cu diverse persoane din "lumea buna", considerandu-l ca un fiu.

    E greu de spus ce anume te atrage la aceasta carte. Poate auto-victimizarea excesiva a personajului principal, care in anumite momente devine chiar enervant dar care in acelasi timp te face curios daca va reusi vreodata sa se puna pe picioare sau va ceda tentatiei de a deschide sticla. Sau poate ritmul sacadat, usor haotic care te face sa speri ca pana la final vei reusi sa intelegi ce este in mintea personajului.

    James Frey este un autor cunoscut si pentru seria I am number four, faimoasa pentru scandalul produs in jurul ei. Nu putem spune despre acest autor ca este neaparat sincer, sau original, dar cartile lui merita o sansa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu