miercuri, 21 iunie 2017

"Clara şi penumbra" şi hiperdramatismul

     Mă gândeam să fac un top al celor mai ciudate cărţi citite dar pe care nu le-am putut lăsa din mână, dar mi-am dat seama că ar ieşi un articol mult prea lung, mai ales că unele dintre aceste cărţi mi-au plăcut şi displăcut foarte tare în acelaşi timp. Cap de listă pentru o astfel de categorie ar fi Clara şi penumbra a lui Jose Carlos Somoza. Cartea aceasta îţi provoacă sentimente contradictorii, iar pentru iubitorii de artă şi frumos este un fel de revelaţie şi o provocare la a cerceta în amănunt posibilităţile unui astfel de stil.



     Clara lucrează ca pânză. Da, pânză, pentru că pictorii stilului hiperdramatic nu mai folosesc hârtia sau pânza clasică pentru operele lor, ci persoane care încă din copilărie visează să fie pictate de cei mai cunoscuţi şi extremişti pictori. Acest rol este unul extrem de solicitant, cu numeroase restricţii şi reguli: pânza are un anumit program alimentar, nu are voie să fie expersivă sau să se expună la soare, trebuie să îşi spele corpul cu anumite produse, să fie oricând la dispoziţia artistului şi să accepte orice metodă, oricât de ciudată sau sadică ar părea. În paralel cu povestea Clarei, se desfăşoară şi o investigaţie a poliţiei ca urmare a uciderii unei pânze celebre în vârstă de numai 14 ani. Din punct de vedere al genului thriller/poliţist, cartea nu dezamăgeşte deloc, intriga este foarte bine ..pictată, personajele complexe concurând îndeaproape cu cele ale romanelor nordice pe care pur şi simplu le ador.
     Clara şi penumbra este o carte ce explorează un nou stil de artă, dar cu o mulţime de referinţe la marii clasici ai picturii, în special la Rembrandt care serveşte drept inspiraţie pentru van Tysch, artistul cel mai cunoscut al hiperdramatismului şi cel care o pictează pe Clara. În ciuda coperţii luminoase, povestea este destul de întunecată, explorând colţurile cele mai ascunse ale minţii unui geniu, punând sub ochiii cititorului detaliile cele mai macabre ale operei unui criminal şi dezumanizând fără nicio jenă trupurile acoperite de grund şi vopsea.

    Recomand Clara şi penumbra celor care vor să citească ceva diferit, ceva mai îndrăzneţ, palpitant, dar şi iubitorilor de artă sau de romane poliţiste.

Lectura plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu